Žiri

Žiri glavnog takmičarskog programa

Režina Pesoa rođena je u Koimbri u Portugaliji 1969. godine. Studirala je slikarstvo na Fakultetu lepih umetnosti na Univerzitetu u Portu. Kroz rad sa različitim tehnikama animacije režirala je više autorskih filmova kao što su „Noć“ iz 1999, „Tragična priča sa srećnim krajem“ iz 2005, „Mala vampirica Kali“ iz  in 2012. i „Čika Tomas razjašnjava dane“ iz 2019. Njeni filmovi se prikazuju širom sveta, gde su se na glavnim međunarodnim filmskim festivalima i događajima istakli brojnim nagradama i priznanjima. Pesoa je 2016. postala viši predavač na Filskoj akademiji u Nemačkoj, a 2018. je stekla članstvo na Akademiji filmske umetnosti i nauke u Holivudu.

Režina Pesoa
Režina Pesoa

 

Keli Galager je filmska autorka, animatorka i profesorka saradnica na predmetu Film na Univerzitetu u Sirakuzi. Njeni umetnički filmovi i poručene animacije prikazivani su između ostalog u sledećim prostorima: Muzej moderne umetnosti, Nacionalna umetnička galerija, Filmski festival Sandens, Filmski festival Trajbeka i Institut Smitsonijan. Neke od nedavnih animacija pod ugovorom prikazane su na mrežama Netflix i PBS. Samostalne programe svojih radova predstavila je i u ustanovama u koje spadaju: SFMOMA, Close-Up Cinema London, SF Cinematheque i Umetnički centar Veksner. Dobitnica je nagrade Helen Hil za 2022. godinu na Simpozijumu Orphan Film Univerziteta u Njujorku. Keli sa elanom organizuje i sprovodi zabavne i inkluzivne filmske radionice i kampove za zajednice svih uzrasta, od Kentakija do Kalifornije, od Njujorka do Ajove i dalje.

Keli Galager
Keli Galager

 

Daniel Šuljić je muzičar i režiser animiranih filmova iz Zagreba. U periodu 1992–1998. studirao je slikarstvo i animaciju na Univerzitetu primenjene umetnosti u Beču, u klasi Ludviga Aterzea, gde je diplomirao sa zapaženim rezultatima. Njegovi filmovi su prikazivani na mnogobrojnim međunarodnim i nacionalnim filmskim festivalima na kojima je osvojio više međunarodnih nagrada. U periodu 2018–2020. nosio je zvanje ambasadora Hrvatske za dodelu Evropske nagrade za animaciju „Emileׅ, a trenutno je član odbora za dodelu te nagrade. Od 2011. je na položaju umetničkog direktora Svetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb. Od 2022. je član Akademije filmske umetnosti i nauke u U.S.A.

Daniel Šuljić
Daniel Šuljić

  Žiri studentskog takmičarskog programa

Sanja Borčić (1969) diplomirala je na Univerzitetu u Salcburgu, master studije poslovne administracije je završila iz oblasti Međunadornog menadžmenta u umetnosti, a bečelor diplomu je stekla na Univerzitetu u Zagrebu na katedri za Istoriju umetnosti i arheologiju. Radila je kao producent za Zagreb Concert Management u periodu 1996–2005. (Animafest, Zagreb) i kao izvršni producent Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox u periodu 2006–2012. Pridružila se timu Zagreb filma 2010. kao rukovodilac za međunarodne odnose i specijalne projekte.  Članica je Udruženja producenata Hrvatske (HRUP), kao i organizacije ASIFA Croatia.

Sanja Borčić
Sanja Borčić

Štefan Fogt je rođen u Triru, malom nemačkom gradu, koji je napustio još kao dete i preselio se u „Švabiju“, poznatu po svom „pijetizmu“ – radikalnom vidu protestantizma (sa sloganom „radi, radi, kuću gradi“ kao životnim motom). To je bilo previše za Štefana koji je osećao potrebu za umetničkim stvaralaštvom. Zbog toga se opredelio za studije animiranog filma kod profesora Andreasa Hikade i Pola Drisena u fakultetu za umetnost u Kaselu. U to vreme je tri puta imao prilike da poseti nekoliko umetničkih škola u Kini radi podučavanja. Štefan je ubrzo otkrio da se manje oseća kao nastavnik, a više kao tajni istraživač jedne drevne kulture. Sa ovim starim/novim znanjem preselio se u Berlin. Tamo je nastavio rad na pisanju idejnih planova, crtanju i režiji nekoliko nagrađivanih animiranih serija.

Štefan Fogt
Štefan Fogt

 

Miloš Gojković, rođen 1978. pokraj Zapadne Morave u Čačku. Studije i master grafičkog dizajna završio na Londonskom Saint Martin’s koledžu. Zaposlen u Nacionalnom javnom servisu RTS u Beogradu i tu pravi špice i grafičke pakete za emisije. Autor je više muzičkih spotova za muzičke sastave kao što su Darkwood Dub, Kanda, Kodža & Nebojša, Jarboli , Artan Lili, Stuttgart online…. Reditelj, animator i kompozitor muzike za više špica festivala Animanima. Bavi se svim i svačim što mu zagolica maštu. Veruje u intuiciju i moć muzike.

Miloš Gojković
Miloš Gojković