Žiri

Žiri glavnog takmičarskog programa

Paola Orlić je producentkinja Svetskog festivala animiranog filma- Animafesta Zagreb, istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja. Osnovne studije je završila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu sa diplomom za istoriju umetnosti i filozofiju, a postdiplomske na Umetničkom koledžu Univerziteta u Ohaju (SAD), sa fokusom na umetnost i film. Po povratku u Hrvatsku, nastavlja da radi kao frilenser na različitim kulturnim i medijskim projektima, i kao saradnica nekoliko prominentnih filmskih festivala u Hrvatskoj. Osim svoje producentske uloge, Paola je i nezavisan kustos i predavač. Bila je organizator i kustos brojnih međunarodnih grupnih i samostalnih izložbi te je pisala, uređivala i objavila nekolicinu umetničkih monografija. Aktivna je članica Hrvatskog društva istoričara umetnosti (DPUH) i Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Hrvatske (ULUPUH). Više od decenije presedava umetničkim savetom Galerije Makina u Puli i sarađuje sa FoAM laboratorijama u Briselu na dugoročnom projektu PARN (Narativi fizičke i alternativne stvarnosti). Kao članica žirija često učestvuje na mnogim međunarodnim filmskim festivalima gde takođe promoviše Animafest Zagreb i umetnost animacije uopšte.

paola orlić
Paola Orlić

Rastko Ćirić, rođen 1955. u Beogradu. Diplomirao (1979) i magistrirao (1983) na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu za predmete Ilustracija i Animacija i Prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu od 2015. do 2021. U Filmskoj školi Dunav filma (1996–2006) osnovao odsek Animacija i predavao predmet Animacija. Član ULUPUDS, ASIFA, Ekslibris društvo Beograd (sekretar društva 1994–2008), Art Director Club Serbia, UFAS (Udruženje filmskih animatora Srbije). Oblasti delovanja: primenjena grafika (ilustracija, zaštitni znakovi, ekslibris, strip), animacija, muzika, grafika. Do sada je imao 51 samostalnu izložbu; autor je više od 300 zaštitnih znakova i logotipa i više od 150 plakata; autor 16 animiranih filmova. Autor konceptualnog multimedijalnog projekta The Rubber Soul Project 1 i 2. januara 2021. ovaj projekat osvaja Global Music Awards Gold Medal, Best of Show u SAD. Dobitnik više od 80 nagrada i priznanja za animaciju, grafiku, muziku i društveni rad. Autor više retrospektiva animiranog filma. Osnivač i umetnički direktor Festivala evropske studentske animacije FESA u Beogradu (od 2012. do 2017).

rastko ćirić
Rastko Ćirić

Ivana Kvesić (1978) je direktorka Fantoche – Međunarodnog festivala animiranog filma u Badenu, Švajcarska. Bivša je ko-direktorka filmskog festivala mladih Schweitzer Jugendfilmtage u Cirihu i deo je selekcione komisije Internationale Kutzfilmtage Winterthur i Rore Fabrik Cirih. Magistrirala je ekonomiju na Univerzitetu u Cirihu, diplomirala je menadžment u kulturi i diplomirala postindustrijski dizajn na Akademiji umetnosti i dizajna u Bazelu. Kooptirana je članica SVAN (Švajcarske ženske audiovizuelne mreže), predsednica izvršnog odbora kino kluba Kseniks u Cirihu i član saveta fondacije Filmbulletin (filmski časopis Švajcarska). Poznata je i kao kustos, umetnica i menadžer kulturnih projekata.

ivana kvesić farbig
Ivana Kvesić

Žiri studentskog takmičarskog programa

Ivana Bošnjak (1983, Karlovac, Hrvatska) diplomirala je grafiku na zagrebačkoj Akademiji likovnih umetnosti, animaciju na Norveškom univerzitetu u Voldi, a školovala se za lutkarsku animaciju na Akademiji likovnih umetnosti u Talinu. Koautorka je diplomskog filma ”Crossed Sild” (2010), koji je prikazan i nagrađivan na mnogim međunarodnim festivalima. Od tada se profesionalno bavi lutkarskim filmom radeći na brojnim drugim stop motion projektima. Godine 2014. zajedno sa partnerom Tomasom Džonsonom Voldom završili su debitantski film ”Simulacra”, a 2019. drugi film ”Imbued Life” u okviru Bonobostudija. Oba filma su imala veliki uspeh, odabrana za mnoge međunarodne filmske festivale i nagrađivana. Ivana radi na lutkarskim edukativnim TEDEd video zapisima i drži predavanja na radionicama za decu i studente. Treći Ivanin i Tomasov film ”Remember how I used to ride a white horse” (u produkciji Kreativnog sindikata) premijerno je prikazan na međunarodnom festivalu animacije u Otavi 2022.

ivana bošnjak
Ivana Bošnjak

Miloš Tomić je tvrdoglavi filmadžija raznolikih, uglavnom kratkih formi. Filmsku režiju studirao u Beogradu pa animaciju u Pragu i Berlinu. Prateći nove ideje, više opsesije, švrlja i po susednim medijima: kolaž, muzika, pisanje, đubretarenje, intervencije na predmetima i u prostoru.Aktivno se već dugo bavi i edukacijom: putuje i vodi radionice, predavao na Fakultetu za medije i komunikacije, pokrenuo mali kino klub...

Tu je, živ je.

miloš tomić
Miloš Tomić

Mina Cvetinović Pavkov je vanredni profesor i autor u oblasti animacije i vizuelnih efekata. Osnovala je katedru i studijski program Vizuelni efekti, animacija i gejm art na Fakultetu dramskih umetnosti. Ima više od petnaest godina iskustva u oblasti kompjuterske grafike. Režirala je tri kratka animirana filma koji su bili nagrađivani na međunarodnim festivalima. Učestvovala je u realizaciji preko četrdeset promotivnih filmova i projekata koji sadrže kompjuterski generisanu sliku (lista klijenata izbor: Google, Dolce&Gabbana, i dr.). Kao deo tima iz oblasti vizuelnih efekata učestvovala je u izradi trinaest dugometražnih igranih filmova i serija (izbor: (2016) “Na mliječnom putu” režija Emir Kusturica; (2014) “Sunčanica” režija Nikita Mihalkov). Održala je radionicu animiranog filma “Izbanimaonica” 2014. godine u okviru koje je sa polaznicima realizovala animirani film “Klackalica” koji je osvojio nagradu za najbolji animirani film na festivalu See a Paris 2015, Pariz, Francuska.

mina cvetković pavkov
Mina Cvetković Pavkov