Takmičarski program filmova za decu 2

ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ ФИЛМОВА ЗА ДЕЦУ 2

 

 

Ode mozak        

Švajcarska, 2023, 06:31

 

Režija: Isabelle Favez

Produkcija: Nadasdy Film

 

Krokodil Lujza jednog dana slučajno kine tako jako da joj mozak izleti napolje. Da stvar bude još gora – on čak i pobegne! To odjednom stavlja Lujzu u situaciju da teško obavlja čak i najjednostavnije zadatke i ništa više ne radi kako treba.

 

 

 

Kris kros

 

Slovačka, 2023, 07:59

 

Režija: Nina Rybárová, Tomáš Rybár

Produkcija: Simona Hrušovská

 

Kratka izvezena priča o prijateljstvu i izdaji između ptičice, jarenceta i lisice.

Jarence ukazuje pomoć povređenoj ptičici i njih dvoje postaju prijatelji. Držeći se zajedno, tumaraju šumom u kojoj nailaze na razne dogodovštine i zabavljaju se. Jarence najednom ostaje usamljeno i povređeno. U vrtlogu besa i tuge, ponovo pokušava da izgradi prijateljstvo, ovog puta sa lisicom. Jarence se tokom igre zaglavi, i tada se pravo prijateljstvo podvrgava izazovu.

 

 

Ćao!

Holandija, 2023, 05:00

 

Režija: Narjes Mohammadi, Hajar Mehrani

Produkcija: Narjes Mohammadi, Hajar Mehrani

 

(Ćao!) je priča o devojčici sa poremećajem pažnje. Njena mama, upoznata sa problemom koji ima, zapisuje nešto na njenom dlanu pre nego što je isprati na školski autobus. Devojčica ne može da obradi tako mnogo novih informacija. Zato pravi od papira lutku svoje mame da joj posluži kao povratak u bezbednost. Grupa dece počinje da se igra papirnim aviončićem, koji se slučajno zaglavljuje u ranac glavne junakinje. Ona pokušava da pobegne i sakrije se iza lutke od papira, ali ona se slučajno pocepa kada deca dođu sa namerom da uzmu svoju igračku. Devojčica pokušava da ih zaustavi i u odbrani podiže ruku. U tom trenutku vidimo da na njenom dlanu piše: Ćao!

 

 

Čarapice za zvezdu

Ruska federacija, 2023, 09:30

 

Režija: Olga Titova

Produkcija: Biris Mashkovtsev

 

Ples na hladnoći može da bude opasan, ali čvrsto upleteno prijateljstvo daje snagu._

 

 

Svinjar

Danska, 2023, 06:34

 

Režija: Magnus Igland MØLLER, Peter SMITH

Produkcija: Fleng Entertainment and Tumblehead production

 

„Svinjar“ Hansa Kristijana Andersena kakvog dosad niste videli! U ovoj šašavoj i zabavnoj verziji Andersenove čuvene priče upoznajemo malog svinjara koji pazi na kraljeve svinje. Mada je Božić, svinjaru i svinjama je dosadno u svinjcu. Ali hej! Dečak se iznenada seti da ima čarobni lonac. On uvek može da izazove neku ludoriju. Ubrzo ga pronalazi i u svinjcu nastaje žurka, ali i nevolja. Princeza kojoj je jednako dosadno otkriva čarobni lonac i njegovu sposobnost da raspiri zabavu, i jednostavno MORA da ga se dokopa. Ali mali svinjar ne želi da ga odrekne tako lako jer, ko zna, možda može zauzvrat da dobije jedan mali poljubac… Da li će svinjar osvojiti svoj poljubac, da li će Princeza uspeti da odagna dosadu i hoće li Božić ikada stići u svinjcu?

 

 

Lisičnjak

 

Austrija, 2023, 03:01

 

Režija: David Mathews

Produkcija:

 

Dan u životu jedne lisice.

 

 

Šta znači biti sestra / Entre deux soeurs

Francuska, 2023, 07:20

 

Režija: Anne-Sophie Gousset, Clément Céard

Produkcija: Reginald de Guillebon

 

Biti sestre znači deliti posebnu povezanost i smejati se zajedno. Sestre uvek pokreće ljubav. Ali ove konkretne sestre imaju i nešto što se malo razlikuje, i to je sasvim u redu…

 

Čavka

Ruska federacija, 2023, 03:48

 

Režija: Anastasiya Lisovets

Produkcija: Olga Granovskaya

 

Devojčica i ptičica zajedno otkrivaju svet koji ih okružuje i pronalaze poeziju u svakodnevnim stvarima.

 

 

Među borovima

Norveška, 2023, 11:09

 

Režija: Eirik Heggen

Produkcija: Michal Podhradsky, Nicolas Schmerkin

 

„Među borovima“ je kratki film koji predstavlja čarobni svet životinja i biljaka u tajanstvenoj šumi, oslikavajući prirodne cikluse stvaranja i uništenja putem fantazije i nadrealizma.