Takmičarski program filmova za decu 1

ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ ФИЛМОВА ЗА ДЕЦУ 1

 

Kuća od miša / Mouse House

       

Slovenija, 2023, 08:30

 

Režija: Timon Leder

Produkcija: Jure Bizjak, Maja Zupanc, Polona Kumer

 

Proždrljivi miš biva zaglavljen u koturu sira, dok njegov izgladneli prijatelj, kog je ostavio na cedilu, napolju mora da izađe na kraj sa gladnom mačkom.

Pusti mašti na volju

Italija, 2023, 03:30

 

Režija: Irene Tedeschi

Produkcija: Istituto Comprensivo Nord 1 – Brescia

 

Učiteljica Katja je godinama sakupljala raznobojne poklopce od flaša, svih veličina i oblika, i sad ih ima na stotine. Kada dođe trenutak da sa učenicima iz svojih razreda napravi film, ona ne okleva ni trena: poklopci će sada oživeti! Devojčice i dečaci su se dugo uvežbavali sastavljajući i rastavljajući složene likove, koje su potom koristili kao delove mozaika. Na setu za animaciju, oni sa usredsređenošću i ozbiljnošću oživljavaju te živopisne deliće i stvaraju animiranu koreografiju.

Muzičke čarapice

Hrvatska, 2023, 10:34

 

Režija: Ana Horvat

Produkcija: Igor Grubić, Kreativni sindikat

 

Zec Darko, bez trunke osećaja i talenta, odlazi na časove pevanja kod cvrčka Zvonka. Časovi su kompletni fijasko. I učitelj i učenik su očajni. Pojavljuje se jež Željko koji sagledava problem iz nove perspektive, preokrenuvši Darkove nedostatke u prednosti.

Pre mraka

Ruska federacija, 2023, 02:37

 

Režija: Pavel Pogudin, Maks Kulikov

Produkcija: USUAA, Svetly Story

 

Sumrak je najtajanstvenije doba dana. Kamenje oživljava samo nekoliko trenutaka pre no što će noć pokriti obalu. U isto vreme nebom se pomaljaju prve zvezde.

 

Spin i Ela

Belgija, 2023, 07: 05

 

Režija: An Vrombaut

Produkcija: Annemie Degryse

 

Ela je paukova vila i živi sa svojim najboljim prijateljem Paukom u Granovu, živahnom šumarku koji donekle podseća na metropolu. Ela ima čarobni štapić pomoću kog iscrtava paukove mreže. Ali to ne može sama – potrebna joj je Paukova pomoć! Njih dvoje su nerazdvojni – i to doslovno jer ih povezuje nit paukove mreže – sve dok Ela i Pauk ne požele da nacrtaju različite slike. Oboje su tvrdoglavi i okreću leđa jedno drugom. Paukova mreža se kida nadvoje. Ela i Pauk odlaze svako svojim putem i prave sopstvene zasebne crteže paukove mreže, ali to ne ispada baš  dobro. Ela je zbog toga uznemirena. Stvari postaju još gore kada izgubi kontrolu nad čarobnim štapićem. Granovo se ubrzo pretvara u zbrku umršene mreže. Ela želi da počisti nered i počinje da namotava paukovu mrežu u veliko klupko, ali to je veoma zahtevan posao… U međuvremenu, Pauk je krenuo u potragu za odbeglim čarobnim štapićem. On skače na njega, uspeva da ga savlada i dovlači ga do Ele. Pauk i Ela su ponovo zajedno i stoje na vrhu ogromne lopte od paukove mreže.

Putovanjce

Francuska, 2023, 07:45

 

Režija: Emily Worms

Produkcija: Reginald de Guillebon, Nicolas Burlet

 

Džon zatiče veoma neobičan prizor: Titi, njegov mali papagaj, sâm otvara vratanca svog kaveza! Ali iz nekog razloga ne odleće… Džon želi da pomogne Titiju da prevaziđe svoje strahove, i njih dvojica se otiskuju na maleno, ali važno putovanje.

 

Naopačke

Litvanija, 2023, 12:00

 

Režija: Dace Rīdūze

Produkcija: Māris Putninsh, Animacijas Brigade Studio

 

Kada se probudi u pogrešno vreme, mali šišmiš Andulis shvata da, za razliku od drugih šišmiša, uživa u svetlosti i toploti sunca. Sprijateljivši se sa Mišićem koji mu u velikoj meri nalikuje, Andulis zapanjeno uviđa da u Mišićevoj kući nije sve naopačke kao u kući šišmiša

Egor!

Ruska federacija, 2023, 03:21

 

Režija: Maria Afonina

Produkcija: Boris Mashkovtsev

 

Priča o tome kako se Egor jednog jutra izgubio.

 

 

Guska

 

Češka, 2023, 12:33

 

Režija: Jan Mika

Produkcija:  Michal Podhradsky, Nicolas Schmerkin

 

Dečak sanja o tome da postane slavni fudbaler i da igra na najvećim stadionima – ali prvo mora da pobedi u meču protiv guske u njegovom dvorištu.