Prateći program

Izložba 1

MAKEDONSKI ANIMIRANI FILM
1971 – 1991.

makedonski animirani film

Izložba artefakata i filmska projekcija kratkih animiranih filmova nastalih u periodu od 1971 - 1991. godine. od pionira i velikana makedonskog animiranog filma: Petar Gligorovski, Darko Marković, Boro Pejčinov, Delčo Mihajlov, Afrodita Marković, Mice Jankulovski, Slavoljub Ignjatović, Miroslav Grčev i Milutin Roganović.

feniks storibord

Kroz hronologiju makedonskog animiranog filma pratimo razvoj građanske, nacionalne svesti, kritičkog mišljenja, kao i promišljanja društva. Komentarom i vizijom, autori učestvuju u javnom diskursu sa temama koje su i danas aktuelne. Upravo zbog toga makedonski animirani film zaslužuje da dobije pravu ocenu i nađe svoje mesto kao sastavni deo makedonskog kulturnog nasleđa, inspirišući novu generaciju autora.“

Ivan Ivanovski

Ivan Ivanovski, rođen 1983. godine. Diplomirao je vajarstvo na FLU Skoplje 2008, a 2013. diplomira Akademski program za režiju na FAMU u Pragu. Do sada je realizovao više od 20 samostalnih izložbi (Skoplje, Kumanovo, Đevđelija, Beograd, Njujork, Ljubljana, Berlin...) i nekoliko grupnih (Notingem, Rim, Amsterdam, Priština...). Radi skulpture, crteže, instalacije, slike, video, film i animaciju. Autor je skulptura „Ljudi ptice” u Gradskom parku u Skoplju. Na animiranom filmu radi od 2007. godine. , a 2009. godine snima svoj prvi profesionalni animirani film „Iznutra”, zatim „Narodni front 12” 2012, „Konzo” 2015, „Obrazac B16” 2018. i „Jadica“ 2020. Njegovi animirani filmovi su prikazivanii (neki nagrađivani) na raznim regionalnim i međunarodnim filmskim festivalima. Dobitnik je nagrade „Denes” za mladog vizuelnog umetnika 2014. godine. Trenutno radi na svojim kratkim animiranim filmovima – Birokratske priče i Nebidnina.

Izložba 2

''Dobro jutro! Nikome''

Andrea Novićević vam prezentuje nastavak izložbe pod nazivom ”Dobro jutro! Nikome”.

Spontana narativnost crteža kao osnovnog medijuma umetničkog stvaralaštva koji direktno komunicira sa posmatračem na dubljem emotivnom nivou. Reči i crteži sa publikom dele zajedničku nit svakodnevnih emocionalnih zanosa. Istražujući horizonte svoga uma, Andrea projektuje kroz ličnu prizmu svet unutar i oko sebe. Crtež ističe kao osnovni kanal komunikacije sa publikom uz notu blago ironičnog narativa. Grafički prikaz introspekcije kroz vizuelni dijalog, s nadom da ćete se trunku uključiti u isti.

Istupajući angažovano i osvešćeno prema svakodnevnici koju posmatra, Andrea Novićević jasno teži ka direktnoj komunikaciji sa publikom kroz negovanje ironičnog narativa, isticajući crtež kao osnovi način sirove komunikacije. Predstavljajući se pod pseudonimom Djisus, ističe banalizaciju dva pojma u želji da stvori intrapersonalni momenat, koji će navesti posmatrača na poistovećivanje sa prezentovanim radom. Rođena 2000. godine u Beogradu, student je Fakulteta primenjenih umetnosti. Istaknutim minimalističkim manirom stvaralaštva osvojila je brojna priznanja u domenu likovno-grafičkog spektra. Aktivan je učesnik na mnogobrojnim konkursima međunarodnog i regionalnog tipa. Ovo je njena druga samostalna izložba, predstavljena kao nastavak prve, pod nazivom “ Dobro jutro! Nikome”.

DOKUMENTARNI FILM

GRAD ANIMACIJE, film o pedeset godina Animafesta

grad animacije

Režija: Tiha K. Gudac
Montaža: Hrvoje Mršić
Snimatelj:  Alan Stanković
Hrvatska, 2022, 55.52

Dokumentarni film "Grad animacije" donosi priču o 50 godina jednog od najvažnijih festivala animiranog filma na svetu, popularnog zagrebačkog Animafesta. Osnovan 1972, pod sloganom "festival autora za autore", u jeku hladne blokovske podele sveta na istok i zapad, u svojoj poluvekovnoj istoriji zagrebački Animafest uspeo je održati ne samo ugled vrhunske svetske kulturne manifestacije nego i zadržati posve jedinstven šarm mesta brojnih susreta i dijaloga. Pokrenut zahvaljujući globalnom ugledu autora Zagrebačke škole crtanog filma, osnovan odlukama Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA, producentske kuće Zagreb film i Grada Zagreba, zagrebački Animafest odvija se svake godine početkom juna te uz festivale u Ansiju, Otavi i Hirošimi pripada krugu nezaobilaznih događaja na kalendaru svetske animacijske zajednice. Tome svakako doprinosi činjenica da se dobitnici Animafestovog Grand Prix direktno kvalifikiju za prestižnu nagradu Oskar Američke akademije filmskih umetnosti i nauke i Evropske nagrade za animaciju.

animafest

O zagrebačkom Animafestu, nastalom u koprodukciji HRT i Zagreb filma za kojeg su scenario napisali Paola Orlić, producentkinja i kustoskinja festivala i Silvestar Mileta, istoričar i voditelj festivalskog ureda za medije, osim onih koji su osnovali, vodili i činili festival, govore brojni domaći i strani autori među kojima i tri dobitnika nagrade Oskar.

Makedonski animirani film
1971 – 1991.

Prateći program uz istoimenu izložbu je i projekcija najbitnijih makedonskih kratkometražnih animiranih filmova, koji su nastali u periodu od 1971. do 1991. godine.

STRELA / Стрелби
1977, 10.00

Režija: Дарко Марковиќ

ФЕНИКС

1976, 11.00

Režija: Петар Глигоровски

ОТПОР

1978, 07.00

Režija: Боро Пејчинов

ХОМО ЕКРАНИКУС

1977, 04.00

Režija: Делчо Михајлов

ЦРНА ЗАСТАВА / Црно Знаме

1980, 03.00

Režija: Мирослав Грчев

ПОВУЦИ-ПОТЕГНИ / Повлечи-потегни

1978, 03.00

Režija: Мице Јанкуловски

ДЕМАГОГ

1982, 03.00

Režija: Славољув Игњатовиќ

ЧИСТАЧ

1982, 03.00

Režija: Милутин Рогановиќ

СТАН / Апартман / The Apartment

1987, 07.00

Režija/Director: Афродита Марковиќ

Filmovi Erika Lajzera 2016-2022.

Eric Leiser je nagrađivani umetnik, eksperimentalni filmski stvaralac, animator i holografer koji radi u Njujorku, a rođen je u Kaliforniji. Alumni programa eksperimentalne animacije CalArts, bio je  mentor programa kreator/filmski stvaralac/animator Žil Engel. Nakon što je diplomirao na CalArts -u, bio je mentor umetnik/filmski stvaralac Jan Švankmajer u Pragu, Češka. Erik stvara kompleksna  dela animiranog filma, skulpture, holografije i slikarstva zajedno sa filmskom instalacijom koja integriše animaciju, slikarstvo, skulpturu, holografiju i uživo izvođenje. Njegove najnovije samostalne izložbe su: Filmhuis Cavia u Amsterdamu, The Horse Hospital Museum u Londonu, The Exploratorium Museum u San Francisku, Galerie Entropia u Poljskoj, MaRS Gallery  u Los Anđelesu, Galerie du Haut Pave u Parizu…

PINAKLS

2022, 02.00

ANTROPIČKI PRINCIP

2016, 04.00

KOPNO

2012- 2018, 02.00

SUPERFLUIDNOST

2017, 04.00

ŠUMA

2022 (2008), 02.00

AMBIJENTALNA ČAKONA

2019, 09.00

SERAFIM U POKRETU!

2021, 02.00

OSTANI SA MNOM

2018, 04.00

TAJNA
2020, 03.00

SANTA ROSA

2021, 04.00

APOKALIPSA: TEOZA

2017, 10.00

PREZENTACIJA

Rastko Ćirić, autor animiranih filmova, vizuelni i muzički umetnik, profesor i saradnik Balkanime od osnivanja festivala 2004. godine, prezentovaće svoj poslednji projekat kratkometražnog animiranog filma, koji je bio prikazivan na više svetskih festivala i osvojio nekoliko nagrada, zajedno sa ekipom koja je zaslužna za realizaciju filma. Pored projekcije film i trejlera, biće prikazan i kratki video o nastanku „Svetlosti i senke“.

СВЕТЛОСТИ И СЕНКЕ
Србија, 2020, 10.23

Režija: Rastko Ćirić

Scenario: Rastko Ćirić

Animacija: Iva Ćirić

Muzika: Nebojša Ignjatović

Zvuk: Svetolik Mića Zajc
Izvršni producenti: Iva Ćirić, Milan Stojanović

Produkcija: SENSE Production

Glavni junaci su ruke autora ili gledaoca. Desna ruka je čovek, a leva (pogrešna) je đavo. Đavo nudi tri večne ljudske želje: strast, moć i znanje. RUKA je simbol ljudske kreativnosti, a SENKA je veoma dubok poetski, magijski i metafizički fenomen. Ruke su kreatori, ali senke nose likove i emocije.

RADIONICA STOP-TRIK ANIMACIJE

U sklopu festivala Balkanima biće održana radionica "Stop-trik mađije", koja će u polaznicima otkrivati pritajene "super moći" koje samo ova tehnika može da oživi. Malo priče a puno akcije: smišljanja i skakanja, snimanja i na kraju, pravljenja zvukova-šuškanja, blebetanja... da ne otkrivamo odmah baš sve.

Dobrodošli su i oni bez ikakvog prethodnog iskustva i znanja, sve ćemo za takve na sitno prežvakati, samo... ipak treba da imaju makar taj animatorski nerv, živac... ukratko - animatorski pundravac!

Mentor Radionice je Miloš Tomić, domaći autor animiranih filmova i muzičkih spotova.