Izložba 1

Izložba

MAKEDONSKI ANIMIRANI FILM
1971 – 1991.

makedonski animirani film

Izložba artefakata i filmska projekcija kratkih animiranih filmova nastalih u periodu od 1971 - 1991. godine. od pionira i velikana makedonskog animiranog filma: Petar Gligorovski, Darko Marković, Boro Pejčinov, Delčo Mihajlov, Afrodita Marković, Mice Jankulovski, Slavoljub Ignjatović, Miroslav Grčev i Milutin Roganović.

feniks storibord

Kroz hronologiju makedonskog animiranog filma pratimo razvoj građanske, nacionalne svesti, kritičkog mišljenja, kao i promišljanja društva. Komentarom i vizijom, autori učestvuju u javnom diskursu sa temama koje su i danas aktuelne. Upravo zbog toga makedonski animirani film zaslužuje da dobije pravu ocenu i nađe svoje mesto kao sastavni deo makedonskog kulturnog nasleđa, inspirišući novu generaciju autora.“

Ivan Ivanovski

Ivan Ivanovski, rođen 1983. godine. Diplomirao je vajarstvo na FLU Skoplje 2008, a 2013. diplomira Akademski program za režiju na FAMU u Pragu. Do sada je realizovao više od 20 samostalnih izložbi (Skoplje, Kumanovo, Đevđelija, Beograd, Njujork, Ljubljana, Berlin...) i nekoliko grupnih (Notingem, Rim, Amsterdam, Priština...). Radi skulpture, crteže, instalacije, slike, video, film i animaciju. Autor je skulptura „Ljudi ptice” u Gradskom parku u Skoplju. Na animiranom filmu radi od 2007. godine. , a 2009. godine snima svoj prvi profesionalni animirani film „Iznutra”, zatim „Narodni front 12” 2012, „Konzo” 2015, „Obrazac B16” 2018. i „Jadica“ 2020. Njegovi animirani filmovi su prikazivanii (neki nagrađivani) na raznim regionalnim i međunarodnim filmskim festivalima. Dobitnik je nagrade „Denes” za mladog vizuelnog umetnika 2014. godine. Trenutno radi na svojim kratkim animiranim filmovima – Birokratske priče i Nebidnina.