Šta videti u Valjevu

Valjevo - šta posetiti u Valjevu

Valjevo možda nije toliko popularno kao drugi gradovi u Srbiji, ali nemojte da vas to zavara, jer ovo mesto, iako je manje, i dalje je lepo turističko područje koje vredi posetiti. Ono čuva veoma važna kulturno-istorijska nalazišta i sećanje na značajne ljude naše kulture, budući da je ovo rodno mesto Desanke Maksimović i Milovana Glišića.

Iznenadićete se nekim jedinstvenim događajima, kojima možete prisustvovati i mestima, koja možete istražiti u ovom gradu. Ako planirate da posetite Srbiju i niste sigurni da li bi Valjevo trebalo da uvrstite u svoj plan, nastavite sa čitanjem.

U nastavku ističemo neka mesta koja treba posetiti u Valjevu i njegovoj okolini. Verujemo da ćete, ako ovaj grad uvrstite u svoja planirana putovanja, biti oduševljeni što ste to učinili. Pronađite najbolji smeštaj, otkrijte najpoznatije restorane, kafiće, znamenitosti i izlete, zapravo, upoznajte ovo mesto pre putovanja, da biste organizovali svoj savršen odmor.

Mesta koja možete obići u Valjevu

Centar grada

Svakako bi istraživanje grada trebalo započeti ugodnom šetnjom kroz centar, koji je smešten na levoj obali Кolubare. Zgrade izgrađene u ljupkom evropskom stilu, prostrani trgovi i ulice ukrašene cvećem čine ovaj deo Valjeva idealnim mestom za šetnju. U ovom delu grada možete videti i značajne zgrade, kao što su: zgrada Valjevske gimnazije, Narodni muzej, galerija i Muselimov konak, najstarija zgrada u Valjevu. Takođe vredi posetiti Кnez Miloševu ulicu, glavni trgovački centar grada, gde se možete odmoriti u jednom od brojnih kafića, poslastičarnica ili prodavnica. Vredi pomenuti i Кarađorđevu ulicu sa zgradom Gradske uprave, bibliotekom i parkom sa prelepom fontanom.

Glavne ulice

Poseta Valjevu trebalo bi da uključuje obilazak nekih njegovih glavnih ulica, kao što su Кarađorđeva I knez Miloševa ulica, a gde se možete upoznati sa duhom grada. Poseta ovom gradu nije potpuna bez odlaska u Tešnjar, staru kaldrmisanu ulicu, u kojoj su potpuno očuvani arhitektura i duh 19. veka. Stanovnici Tešnjara pokušavaju da očuvaju tradicionalne zanate, sa kojima se možete bolje upoznati u raznim radionicama i prodavnicama.

Muzeji

Grad Valjevo se može pohvaliti postavkama svojih muzeja. Najpoznatiji među njima je Narodni muzej Valjevo, koji pruža stalnu postavku Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti. Poseta ovom muzeju vodiće vas na putovanje kroz protekle vekove i upoznati sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem valjevskog kraja. Radno vreme traje od 10 do 18 časova od utorka do subote, a vikendom od 10 do 15 časova. Muzej je zatvoren ponedeljkom, a više informacija možete pronaći na sajtu – www.museum.org.rs.

U Muselimovom konaku, najstarijoj sačuvanoj zgradi u Valjevu, možete videti dve muzejske postavke posvećene Prvom i Drugom srpskom ustanku, kao i podrum u kome su bili zatočeni čuveni knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin.

Galerije

Ljubitelji umetnosti mogu i u Valjevu pronaći nešto u skladu sa svojim stilom. Moderna galerija Valjevo, u strogom centru grada, nudi zanimljivu izložbu, među kojima se nalazi stotinak vrednih dela poznatog slikara Ljube Popovića. Tu je i Međunarodni umetnički studio ,,Radovan Trnavac Mića", koji sadrži zbirku od 237 dela domaćih i stranih umetnika.

Parkovi i izletišta

Ljubitelji prirode u Valjevu mogu pronaći nekoliko prijatnih mesta za odmor. Najpoznatije izletište je veliki i lepo uređen park Vidrak, iznad koga se nalazi vidikovac Paviljon, sa koga se pruža veličanstven pogled na grad. Šumoviti park Pećina, okružen sportskim terenima i stazama za trčanje, savršeno je mesto za rekreaciju, ali i opuštanje. Još neke lokacije koje treba posetiti su Park na jedru, ukrašen skulpturama posvećenim narodnim herojima valjevskog kraja, i Spomen park na Кrušiku.

Spomenici

Nije slučajno što je Valjevo dobilo nadimak ,,grad spomenika“. Ulice grada krase skulpture koje odaju počast slavnim sugrađanima, poput Prote Mateje Nenadović, pesnikinje Desanke Maksimović, Milovana Glišića, Nikolaja Velimirovića i majora Milenka Pavlovića. U blizini se nalazi spomenik na Brankovačkom Visu, posvećen 50. godišnjici početka Prvog srpskog ustanka, kao i spomenik Borcima revolucije.

Tešnjar

Kada posetite Valjevo, jedno od neizostavnih mesta koje treba posetiti jeste i Tešnjar, koji se smatra originalnim kompleksom, čiji izgled čuva duh grada iz prošlog veka. Tešnjar je savršeno mesto za one koji žele da se upoznaju sa arhitekturom i zanatima antičkog doba.

Park Vidrak

Na brdu Vidrak iznad Valjeva, pored puta koji vodi do manastira Ćelije i Lelić, nalazi se spomen park posvećen borcima revolucije (1941-1945.), jedno od omiljenih izletišta Valjevaca, budući da je ovo mesto pravo za opuštanje.

Destinacije u okolini Valjeva

Turistička organizacija Valjeva nudi nekoliko zanimljivih mesta za izlet, među kojima je najpoznatija svakako planina Divčibare, a po popularnosti tu su i Brankovina, Taorska vrela i rekreativni centar u selu Petnica. Onima, koji su ljubitelji obilaska manastira, pruža ima se prilika da obiđu manastir Lelić, Ćelije, Pustinju i Jovanje.

Manifestacije i festivali u Valjevu

Valjevo je grad ponosan na bogatu kulturno-istorijsku tradiciju, pa ne čudi što je domaćin velikog broja festivala i manifestacija, čiji je cilj očuvanje kulturne baštine, ali i stvaranje aktivnosti koje mogu biti veoma privlačne turistima.

Dan grada

Ovaj datum se uzima kao početak razvoja savremenog Valjeva, jer je tada grad oslobođen od turske vlasti. Tokom Dana grada Valjevci uživaju u svečanostima i izložbama koje su za njih pripremili najmlađi sugrađani, a koji su se potrudili da obeleže ovaj simbolično veoma važan datum.

Desankini majski razgovori

U čast slavne pesnikinje Desanke Maksimović, u njenom rodnom mestu, svakog 16. održava se događaj Desankini majski razgovori. Tokom ovog festivala dodeljuju se nagrade pobednicima pesničkog konkursa za srednjoškolce.

Jazz Fest

Svake godine, u periodu od 23. do 27. maja, u Кulturnom centru Valjevo održava se međunarodna muzička manifestacija – Jazz Fest, koja privlači veliki broj domaćih i stranih izvođača džeza i bluza.

Skupština folklornih društava Srbije Zlatni opanak

,,Zlatni opanak" je manifestacija koja traje decenijama, a čija je svrha da okuplja folklorne ansambale iz Srbije i dijaspore. Tradicionalno se održava svake godine između 28. i 30. aprila.

Smeštaj u Valjevu

U zavisnosti od vrste smeštaja koji želite, u Valjevu možete pronaći nekoliko mogućnosti za odmor.

Hoteli

Valjevo ima preko 10 hotela, koji zadovoljavaju različite zahteve turista. Među poznatijima su Hotel Omni, kao i Hotel Grand, koji se nalazi u centru grada, u blizini poznatih znamenitosti ovog mesta.

Hosteli

Nešto jeftiniju varijantu odmora možete pronaći u jednom od brojnih hostela i privatnih smeštaja, koji se nalaze kako u centru grada, tako i u njegovoj okolini.

Smeštaj na selu

Turisti koji žele odmor u prirodi, daleko od gradske vreve, mogu se odlučiti za jedno od seoskih turističkih domaćinstava u okolnim mestima.

Okolina Valjeva

Prirodne lepote u spoju sa kulturnim blagom, čine okolinu Valjeva veoma atraktivnim mestom za turiste. Izdvajamo nekoliko zanimljivih mesta za koja vredi izdvojiti vreme i posetiti ih.

Divčibare

U blizini Valjeva nalazi se i planina Divčibare, visoravan, koja ima dugu turističku tradiciju, i nudi mogućnosti za sport, rekreaciju, izlete, kao i lovni i ribolovni turizam. Tokom leta možete se uspeti na Crni vrh, Golubac, Ljuti krš ili voziti bicikl po jednoj od tri biciklističke staze, dok tokom zimskih dana ski centar Divčibare nudi vam dve staze opremljene žičarom i ski liftom.

Brankovina

Oko 12 kilometara severno od Valjeva, nalazi se Brankovina, naselje poznatije kao ,,selo puno istorije". Ovo malo mesto sadrži bogat kulturno-istorijski sadržaj, što ga čini zanimljivim mestom za izlet. Tu se nalazi crkva Svetih arhanđela, zadužbina prote Mateje Nenadović, koja obuhvata neprocenjivu crkvenu riznicu, kao i grob pesnikinje Desanke Maksimović.

Petnica

Selo Petnica, u blizini Valjeva, pruža turistima mnoge atrakcije, koje mogu videti. Ako se odlučite za ovu destinaciju, svakako posetite Petničku pećinu, koja nije samo jedinstveni biser prirodne lepote, već ima i važan arheološki značaj. S druge strane, ljubitelji sporta mogu svratiti u obližnji sportsko-rekreativni centar Petnica i isprobati njegova četiri bazena i sportska igrališta za odbojku na pesku, mali fudbal, košarku i mini golf. Inače, Petnica je najpoznatija po istoimenom istraživačkom centru koji se nalazi u okviru nje, a koji nudi razne programe učenicima osnovnih, srednjih škola i studentima.

Manastiri

Valjevo je okruženo brojnim manastirima, što ovo mesto čini idealnim za verski turizam. Manastir Pustinja, skriven u šumi 20 kilometara od grada, spomenik je kulture od velikog značaja. Na 11 kilometara od Valjeva nalazi se manastir Lelić u kome su mošti vladike Nikolaja i lepo oslikana ikonografija. Takođe vredi posetiti manastir Jovanj, koji je prvobitno podignut u 15. veku, a u kome se mogu videti sačuvani fragmenti starih biografija. Još stariji je manastir Ćelije, koji datira iz 13. veka.

Reka Gradac

Gradac, božanski dragulj prirode, smatra se jednom od najčistijih reka u Srbiji. Trenutno je jedno od omiljenih izletišta onih, koji žele da osete čari netaknute prirode. Na njoj se nalazi preko sedamdeset pećina koje su poznate, a jedna od najupečatljivijih među njima je Degurićeva pećina, koju možete posetiti, a u čijoj se blizini nalazi brana, koja je ujedno i bazen.

Taorska vrela

Nedaleko od puta za Makovište nalazi se još jedan biser prirode – Taorska vrela. Ovde možete videti brojne vodopade, veće i manje, koji se ulivaju u reku Skrapež. Na tom području je sačuvano nekoliko starih mlinova, među kojima je najatraktivniji Pepin mlin, koji je pretvoren u mali restoran, u kom se služi domaća hrana.