Šta videti u Užicu

Užice - šta posetiti u Užicu

Užice se nalazi u Zlatiborskom okrugu, sa 52.646 stanovnika, prema popisu iz 2011. godine. Smešteno je na obalama reke Đetinje, a nekada je predstavljalo sedište partizanske armije, pa je 1946. godine naziv grada promenjen u Titovo Užice, u čast Josipa Broza Tita. Međutim staro ime vraćeno je 1992. godine.

Užice je pozanto prema industriji mašina i gajenju voća. Ono predstavlja veoma važno mesto kroz istoriju naše zemlje, i poseduje dosta zanimljivih znamenitosti koje vredi posetiti ukoliko prolazite ovim delom Srbije.

Stara Hidrocentrala

Užičani su bili prvi koji su pokušali da primenjuju princip naizmeničnih struja Nikole Tesle. Naime kralj Aleksandar je postavio kamen temeljac za elektranu na Đetinji, 1899. godine. Obezbeđene su „Simens“ mašine iz Beča, i godinu dana kasnije centrala je počela sa radom, da proizvodi struju i osvetljava grad. Ona i danas radi, dok bista Nikole Tesle stoji u ime zahvalnosti našem najvećem naučniku.

Stari grad

Ova srednjevekovna tvrđava se nalazi na litici iznad Đetinje, prvi zapisi o tvrđavi potiču iz 14. veka. Porodica Vojinović se spominje kao posednik ovog Starog grada. Naime, tvrđava je zbog svog položaja i reka koje je okružuju bila teško pristupačna, ali uprkos tome bila je rušena i obnovljena nekoliko puta. 1863. godine porušena je i onesposobljena kao vojni objekat, a danas možemo videti ostatke bedema, kula i zgrada u visini od 1 m.

Jokanovića kuća

Smeštena na Trgu Svetog Save, ovaj čuveni objekat pretvoren je u muzej koji svojim izgledom, nameštajem i lepotom prikazuje život Užičana s kraja 19. veka.

Kuću je izgradila nekada čuvena porodica Jokanović, i danas ona predstavlja jednu od retkih zdanja iz tog doba, koja prikazuje način stanovanja tog perioda. Kuća sadrži salon, orijentalnu i gradsku sobu iz 19. veka , zidanu peć i ostale unikatne predmete koje vredi videti. Etnografske karakteristike ovog objekta učinile su ga kulturnim dobrom.

Drvengrad

U ovaj kraj je pre nekoliko godina došao reditelj Emir Kusturica, kada je video kakva ga lepota okružuje odlučio je da se ovde nastani i napravi na brdu Mećavnik Drvengrad, veliki broj drvenih zdanja sa svim potrebnim sadržajem. Ovo mesto od tada predstavlja veliku atrakciju, i privlači veliki broj posetilaca. Takođe možete videti i čarobno naselje Mokra Gora, koje poseduje svoj izvor lekovite Bele vode.

Mokra Gora „Šarganska osmica“

Ovo je područje koje svakako treba posetiti, najpre zbog obnavljanja „Šarganske osmice“, na brdu Šargan, vijugave stare uske pruge kojom je nekada vozio voz „ćira“ sa parnom lokomotivom. Dosta stranaca iz celog sveta dolaze da vide tu muzejsku prugu, koja u obliku osmice savlađuje planinu, a takođe i da se provozaju starim ali renoviranim vagonima.

Spomen obeležje Kadinjača

“Pao je 14. kilometar, al’ nikad neće Kadinjača “ Ovo je pesnička misao koja se pominje u užičkom kraju kao potvrda značaja bitke na Kadinjači, čuvenom brdu 14 km od Užica.

  1. godine ovde je branjena Užička republika, jedina oslobođena teritorija od fašizma u tom periodu, iako su Titovi partizani bili slabo naoružani i malobrojniji pokušali su da zaustave prodor Nemaca ka gradu. Danas o tome svedoči Memorijalni kompleks na Kadinjači, posvećen borcima Radničkog bataljona.

Potpećka pećina

Nalazi se u brdu iznad sela Potpeće, predstavlja jedno od monumentalnih dela prirode. Sadrži džinovski portal, visok 50 m, najveći ulaz na Balkanu. Uređena je za posetioce u dužini od 555 m. Silazna staza pećine poseduje 700 stepenika.

Iz pećine izbija rečica Petnica, koja sadrži bazene najkvalitetnije pastrmke.

Manifestacije grada Užica

Kustendorf- 2008. godine. prvi put na Mokroj Gori u Drvengradu održan je Međunarodni filmski festival „Kustendorf“.

Ljubav, naša je planeta- Međunarodni festival pop muzike za decu

Park fest

Grafičko bijenale „Suva igla“

Jugoslovenski pozorišni festival

Licidersko srce- Međunarodna smotra dečijeg folklora

Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“

Međunarodni bluz i rok festival „In Wires“