Šta videti u Šabcu

Šabac - šta posetiti u Šabcu

Nalazi se u Mačvanskom okrugu, smešten je na obali reke Save. Poseduje veoma povoljan geografski položaj, u blizini je gradova kao što su Beograd i Novi Sad.

Opština Šabac zauzima površinu od 795 km2, poseduje kvalitetno zemljište pogodno za sve vrste poljoprivredne proizvodnje, a vode reke Save i Drine pomažu razvoju brojnih privrednih grana. Šabac predstavlja kulturno i ekonomsko sedište Podrinja.

Grad Šabac sadrži veliki broj kulturno-istorijskih znamenitosti, i ukoliko prolazite kroz ovaj deo Srbije, Šabac je grad koji ne smete zaobići.

Tvrđava Stari grad

Naselje koje danas znamo kao grad Šabac, isprva je nosilo ime Zaslon, a veruje se da naziv Šabac na turskom znači „nešto čudesno lepo“. Ova tvrđava je bila pod upravom Turaka, ali zbog čestog izlivanja reke Save, bilo je potrebno širenje grada ka pravcu današnjeg Šabca. Šabac je uskoro postao sedište nahije, a slabljenjem tvrđave, grad se sve više razvijao.

 1. godine je podignuta prva tvrđava, a današnja tvrđava datira iz 17. veka. Tvrđava Stari grad ima veoma burnu istoriju, jer je stalno prelazila iz vlasti između Srba, Turaka i Austrijanaca.

Danas ova tvrđava predstavlja jedno od omiljenih izletišta Šapčana, i udaljena je 1 km od centra Šabca.

Gospodar Jevremova ulica

Predstavlja prostornu kulturno-istorijsku celinu, ali u isto vreme i spomenički kompleks, koji sadrži arhitektonsku i istorijsko-urbanističku vrednost.

Ova ulica je nekada bila deo gradskog centra, a u drugoj polovini 19. veka dobija trgovačku funkciju. Sve zgrade u ovoj ulici poseduju zajedničke karakteristike, bez obzira na stil gradnje, a to su bogato odrađene ulične fasade, istaknuti portali i pasaži, atici dekorisani motivima floralnog, antropomorfnog ili geometrijskog porekla.

Krsmanovića kuća

Ova kuća je podignuta 1891. godine od strane arhitekte Jovana Ilkića. Danas poznata kao Krsmanovića kuća, a toj porodici je u miraz ovu kuću donela Jovanka, devojka iz čuvene porodice Topuzović. U ovom objektu nalazilo se Drino-savsko kolo jahača knez Mihailo, a potom toga na tom mestu je radila Čitaonica šabačka, a nakon Prvog svetskog rata naslednik je poklonio kuću državi kako bi ostala sačuvana.

Krsmanovića kuća poseduje značajnu arhitektonsku i ambijetalnu vrednost, a vredan element na fasadi čine četiri niše sa figurama boginje Flore i medaljon sa godinom izgradnje.

Biblioteka šabačka- Vladičanski dvor

Podignut 1854. godine, u izgradnju je uloženo 2.000 dukata. Jedna novina gradnje za to doba jeste osnova dvora koja je simetrična, dok sredinom fasade dominira otvorena lođa na spratu sa okruglim stubovima koji nose moravski luk. Ovaj objekat poseduje zanimljiv element, a to je zidno grejanje. Takođe interesantna činjenica je da su tokom izgradnje koristili samo drvene klinove, umesto eksera i žica.

Danas biblioteku čine 175.000 knjiga, starih i retkih knjiga, dokumenata i zbirki sa zapisanom istorijom, tradicijom i kulturom grada Šabca.

Zgrada Polugimnazije- Narodni muzej

 1. godine je podugnuto zdanje Polugimnazije, čineći prvi objekat za tu namenu u Srbiji, a od 1961. godine ovde je smešten Narodni muzej.

Ovaj objekat je takođe simetričan, kao i Vladičanski dvor, koji se nalazi preko puta. Ova zgrada je podeljena horizontalnim vencem, a najvredniji element fasade čine krovni venci koji sadrže geometrijsku profilaciju.

Danas se u ovom objektu u Narodnom muzeju nalaze 10.000 predmeta, od kojih su najbitniji u postavci „Šabački vremeplov- baština za budućnost“.

Šabačka crkva Sv. apostola Petra i Pavla

Izgradnja crkve se povezuje sa vremenom Jevrema Obrenovića, koji je odlučio da sazida novu crkvu. 1829. godine crkvena zvona se oglašavaju po prvi put u čast rođenja sina Jevrema Obrenovića, a toj svečanosti prisustvovala je i knjeginja Ljubica.

Gradnja tornja traje sedam godina, i on biva osveštan 1858. godine. Crkva je jednobrodna, sa polukružnom apsidom i zvonikom iznad priprate.

Spomenik Tri odlikovanja

Za vreme Prvog svetskog rata grad Šabac je pretrpeo ogromnu štetu, kako je to zapisao Arčibald Rajs: „Šabac je bio bogata varoš, vesela, trgovačka,čista – danas je to hrpa ruševina”.

Nakon toga Šabac dobija tri ordena: francuski Ratni krst sa palminom grančicom 1920. godine, čehoslovački Ratni krst 1925. godine, i Karađorđevu zvezdu sa mačevima 4. reda.

U sećanje, grad Šabac je 2008. godine podigao ovo spomen obeležje, delo vajara Mije Tomanića.

Manastir Radovašnica

Smešten na planini Cer, na oko 23 km od Šabca. Okružen je hrastovom šumom, a predstavlja zadužbinu kralja Dragutina Nemanjića. Nekada se manastir nazivao Hram svetog Arhangela Mihaila i Gavrila, više puta je paljena i rušena za vreme Turaka.

 1. godine je obnovljena poslednji put, a od crkve su ostali zidovi visine 0.5 do 1.5 m. Bila je sazidana od opeke i lomljenog kamena. Stara građevina bila je trikonhalna crkva sa kubetom nad naosom i polukružnom oltarskom apsidom.
 2. godine počinje rekonstrukcija crkve, sa uvođenjem savremenih tehnologije, kao što su struja i podno grejanje. Zidovi su debljine 88 cm, u unutrašnjosti opeka, sa izolacijom, a sa spoljašnje strane bukovički granit. Prozori i vrata su od hrastovog drveta, dok je ikonostas od mermera. U celo zdanje uklopljeno je 9.000 kamena, a svaki komad je nekome posvećen.

Manastir Petkovica

Smešten je u selu Petkovica, na planini Cer, udaljen 35 km od Šabca. Manastir Petkovica je ženski manastir, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića. Prva verzija crkve je porušena za vreme Prvog srpskog ustanka, a današnja crkva je podignuta 1887. godine. Posvećena je Sv. Petki.

Manastir čini izduženu građevinu trikonhalne osnove sa tri apside na istoku, a na spoju apsida izdiže se osmostrana kupola.

Spomen kompleks na Tekerišu

Na ovom mestu se vodila odlučujuća bitka između srpske i austrougarske vojske za vreme Prvog svetskog rata.

 1. godine otkrivena je spomen-kosturnica u kojoj je sahranjeno 3.500 vojnika. Visina spomen-kosturnice je 10 m, a na vrhu stoji orao raširenih krila, koji u kljunu drži lovorov venac. Na prednjem delu stoji datum “18. avgust 1914. godine” i tekst “Vaša dela su besmrtna”.

Spomen kompleks Ašikov grob

“Ovde počiva priča o ljubavi. Pavle i Đula postaše deca raja. Voleli se iskreno i do kraja”

Ovaj spomen kompleks je posvećen jednoj od najtragičnijih ljubavi u istoriji, Romeu i Juliji. Nalazi se u selu Metlić, 30 km udaljenom od Šabca.

Znamenito mesto Mišar

Mišarsko polje udaljeno oko 6 km od Šabca ima veliki istorijski značaj. Naime, 1806. godine na ovom mestu odigrao se čuveni boj između srpskih ustanika na čelu sa Karađorđem i turske vojske iz Bosne. U čast pobede u selu Mišar podignut je spomenik Karađorđu i mišarskim junacima.

Manifestacije grada Šabca

 • Bogojavljensko plivanje
 • Uskršnji rok maraton
 • Moto skup Šabac
 • Noć muzeja u Šabcu
 • Cerski marš
 • Proslava Mišarske bitke
 • Šabački letnji festival
 • Bubijada
 • Čivijada
 • Bazar starih umetničih zanata