Šta videti u Plani

Velika Plana - šta posetiti u Velikoj Plani

Ovo malo gradsko naselje krase duga istorija i velike lepote na njenom području. Velika Plana se nalazi u Podunavskom okrugu, a blizu 17.000 stanovnika je upravo ovde odabralo svoje mesto na kom će živeti. Ovo područje je pogodno za život, budući da preovladava kontinentalna klima, koju karakterišu duga i topla leta, kao i oštre zime.

Velika Plana je mesto koje ima veliki turistički potencijal, budući da ovaj grad raspolaže raznim atrakcijama i znamenitim objektimaPoložaj Velike Plane je pogodan za turizam budući da ovaj grad, pored toga što raspolaže raznim atrakcijama i znamenitim objektima, takođe je dobro povezan sa drugim poznatijim gradovima naše zemlje. O povoljnosti geografskog položaja Velike Plane govori i železnica, koja prolazi kroz ovo gradsko naselje i povezuje Beograd i Skolje, a tik uz njeno područje nalazi se značajan auto-put, koji povezuje Beograd i Niš.

Ukoliko se zaputite ka Velikoj Plani ili budete u njenoj okolini, u nastavku vam preporučujemo znamenitosti, koje možete videti dolaskom u ovo gradsko naselje:

Manastir Koporin

Manastir Кoporin se nalazi na periferiji grada Velike Plane, tik uz put za Smederevsku Palanku. U okviru manastira postoji crkva, koja je posvećena Svetom Stefanu, a podignuta je za vreme despota Stefana Lazarevića, čiji se portret čuva unutar crkve kao freska, pod natpisom „Despot“.

Кtitor i tačno vreme osnivanja manastira nisu poznati. Tokom 1880. manastir je bio u trošnom stanju, a vremenom je započeta njegova obnova. Кrajem pedesetih i šezdesetih godina 20. veka završena je velika restauracija arhitektonskih elemenata i slika. Ovaj manastir Кoporin je od velikog kulturno-istorijskog značaja, budući da je proglašen Spomenikom kulture i zaštićen je od strane Republike Srbije.

Manastir Pokajnica

Na prostoru Velike Plane nalazi se manastir Pokajnica, posvećen Krađorđu, koji je izgradio knez Vujica Vulićević. Naime, Vujica je bila jedna od osoba, koja je znala za plan ubistva kuma Кarađorđa, te je podigao ovaj manastir kao čin pokajanja.

Ovaj drveni manastir, koji je izuzetno lep, istovremeno je snažno povezan sa obližnjim Radovanjskim lugom gde je ubijen srpski vođa Кarađorđe. Dakle, ako posetite manastir, obiđite i Radovanjski lug, gde možete videti stari hrast pod kojim je Кarađorđe sahranjen, kao i obližnju crkvu.

Radovanjski lug

Radovanjski lug je spomenik kulture i od velikog je kulturno-istorijskog značaja, buduću da je na ovom mestu za vreme 1871. godine ubijen vožd Karađorđe. Ovde je bio sahranjen, a vremenom je njegovo telo premešteno u Topolu. Na grobnom mestu gde je bilo Karađorđevo telo, danas se nalazi spomenik na kome piše: Na ovom mestu je bio sahranjen vođa I svetskog ustanka – Karađorđe Petrović”. Vremenom je na ovom području, na zahtev Aleksandra Karađorđevića, podignuta crkva Zahvalnica, u kojoj se nalazi Karađorđev portret u prirodnoj veličini.

Etno selo Moravci

Etno selo Moravci je prostran kompleks u Velikoj Plani, od oko 5 hektara, koji je podeljen u dva dela: dok je prvi deo osmišljen kao etno prostor, koji čuva tradiciju srpskog sela s kraja 19. veka, drugi deo kompleksa je organizovan kao mesto za sport, akva park i restorane. Postoji poseban deo namenjen za decu, tako da možete mirno uživati u ovoj prirodi, dok se vaši mališani igraju.

U okviru kompleksa postoji restoran, gde možete probati tradicionalna srpska jela i razne specijalitete. Od Beograda ga deli oko 90 km i 2 sata vožnje auto-putem. Stoga, ukoliko dolazite u Veliku Planu, ili ste u njenoj blizini, posetite i ovo etno-selo, koje je mirna oaza za opuštanje i uživanje.

Crkva-brvnara u Krnjevu

Crkva-brvnara u Krnjevu svrstava se među najstarije crkve (ovog tipa) u Srbiji. Sazidana je u 18. veku, a posvećena je Svetom velikomučeniku Georgiju. Njena građevina je danas od izuzetnog kulturnog značaja, budući da ima status spomenika kulture. U njoj se nalazi 28 ikona, koje datiraju s kraja 18. i početka 19. veka.

Vinarija Radovanović

U okviru Krnjeva, koje čini sastavni deo gradske opštine Velika plana, nalazi se vinarija Radovanović.  Njen začetnik jeste Miodrag Mija, koji je osnovao ovo mesta tokom 1990. godine. Tokom obilaska same vinarije, posetioci od samog vlasnika mogu više saznati o njenom razvoju, kao i o sortama vina koje se ovde gaje. Pored nje se nalazi i jedna mlađa vinarija, čija je svrha gajenje samo jedne vrste vina – Cabernet Sauvignon.

Voždovi dani

Voždovi dani organizuju se decenijama, a posvećeni su Karađorđu, koji je ubijen u Radovanjskom lugu. Svake godine se tradicionalno priprema bogat program za ovu manifestaciju, koja traje oko nedelju dana. Tokom trajanja Voždovih dana, krajem jula ove godine, okupili su se učesnici likovne kolonije ,,Pokajnice 2017”, a prisutni su mogli da uživaju i u predstavi ,,Via Doloris”.

Pored pomenutih atrakcija i znamenitosti, koje se mogu videti i obići u Velikoj Plani, ističemo da ova gradska opština ima i velike smeštajne kapacitete, koji čine oko 553 ležaja, smeštenih u okviru više motela: Lozovička česma, Krnjevo, Velika Plana, Stari Hrast, Plana, Moravski konaci i drugi. Takođe, opština stoji na raspolaganju svim turistima, jer pruža usluge kongresnog turizma, dnevne obilaske, sportski turizam i ostale turističke usluge.

Velika Plana ima izuzetno bogatu okolinu, čija lepota i istorija ostavljaju bez daha. Krije ogroman turistički potencijal, koji tek treba da doživi svoj puni procvat. Pored pomenutih atrakcija koje možete videti u ovom gradskom naselju, napravite turu Podunavskim okrugom i posetite i okolna mesta, kao što su: Smederevska Palana, Svilajnac, Smederevo, Petrovac na Mlavi, Kiseljak i drugi.