Šta videti u Novom Pazaru

Novi Pazar - šta možete posetiti u Novom Pazaru

Na samom jugoistoku Srbije, a u blizini granice sa Crnom gorom nalazi se Novi Pazar, mesto koje ćete pri samom ulasku poznati po turskoj kafi, koja se služi u svim kafićima u čaršiji, mirisima mantija i ćevapa, kao i običajima koje stanovništvo muslimanske veroispovesti praktikuje već vekovima. Ovaj grad je takođe područje i većeg broja pravoslavaca, tako da se za ovo mesto može reći da je veoma bogato kulturom i istorijom dvaju različitih naroda.

S tim u vezi, dolaskom u ovaj grad, svaki posetilac će moći da se upozna sa istorijom određenih građevina, koje su od velikog kulturnog značaja za muslimanski svet, kao što je džamija, ili pak u okolini videti neke ostatke srpskih građevina iz srednjeg veka.

Budući da Novi Pazar kao grad pruža prostora za svaki narod, svaku kulturu i običaje, u nastavku vam predlažemo da ga posetite, jer ćete u povratku napustiti ovo područje bogatiji za jedno novo iskustvo. Stoga, u nastavku vam ističemo šta sve možete videti u Novom Pazaru.

Altun-alem džamija

Džamija je podignuta u 16. veku, a ključnu ulogu u njenoj izgradnji imao je jedan od naučnika tog doba, po kome je džamija i dobila ime – Muiezin-Hadži al Medini. Stanovnici brinu o njenom izgledu, budući da je u građevina u prilično dobrom stanju, dok čuva tragove nekog prošlog vremena.

Isabegov hamam

Isabegov hamam je tursko kupatilo koje potiče iz 15. veka, a smešteno je u samom centru Pazara. Danas ovo mesto nije funkcionalno, delom je srušeno, a nekada je raspolagalo prostorijama, namenjenim za muškarce i žene. Hamam je nekad obuhvatao i druge prostorije, kao što su svlačionica, čekaonica i mesto gde se grejala voda.

Manastir Đurđevi Stupovi

Iznad samog grada, nalazi se manastir Đurđevi Stupovi, za koji se smatra da je jedan od najstarijih srpskih manastira, a koji datira iz 12. veka. Vremenom je uočen njegov kulturno-istorijski značaj, tako je stavljen pod zaštitu UNESKA. Manastir je posvećen Svetom Đorđu, a u njegovoj unutrašnjosti mogu se videti razne freske, među kojima je i Uspenje Bogorodice, trenutno najlepša freska na svetu.

Crkva svetih apostola Petra i Pavla

Budući da je Novi Pazar bogat građevinama od verskog značaja, na njegovom području nalazi se i crkva Svetih apostola Petra i Pavla, koja čuva freske i fragmente predmeta iz različitih perioda – od 9. do 13. veka. Za njenu arhitekturu ne može se tačno reći kom periodu pripada, budući da je njena gradnja duže trajala, tako da su mnoge kulture imale uticaja na njen izgled.

Kula izvidnica

Kula izvidnica ili motrilja, nosi naziv upravo po svojoj funkciji koju je nekada imala. Naime, ova građevina je bila izviđačko mesto, sa kog su ljudi motrili na dolazak neprijatelja i branili grad. Nalazi se u blizini Raške, a potiče iz druge polovine 17. veka.

Amir-agin Han

Ukoliko planirate dolazak u Novi Pazar, na listi mesta, koja možete posetiti, uvrstite i Amir-agin Han, koji je nekada bio mesto odmora za sve pristigle trgovce, koji su tada iz grada u grad prenosili robu.

Golija

Pre nego što krenete za Novi Pazar, možete istražiti okolna mesta, koja vredi posetiti ako se već nađete u njihovoj blizini. Jedno među njima jeste i Golija, mesto prirode na kom se meštani brinu o uređenju samih staza, koje su okružene raznim biljkama i životinjama.

Ova planina je pravi izbor za sve ljubitelje prirode, kao i ektremnijih sportova, budući da su njene strme strane idealne za one, koji su željni adrenalina, jer mogu isplanirati nordijsko skijanje, preći planinu četvorotočkašem ili biciklom.

Grad Sjenica

Kod Novog Pazara nalazi se grad Sjenica, koji je poznat po svojoj niskoj temperaturi. Dolaskom na ovo područje, posetioci se mogu kupati u Sjeničkom jezeru, voziti kajak ili se ipak odlučiti da samo uživaju u pogledu na reku Uvac.

Ukoliko ste ljubitelj vrhunskih mlečnih proizvoda, onda u okolini Sjenice možete posetiti neka sela, poznata po pravljenju izuzetno kvalitetnih sireva, kajmaka i drugih proizvoda od mleka. Takođe, u okviru njih postoje i mesta gde se služe pite, hlebovi i drugi domaći proizvodi.

Stari Ras sa Sopoćanima

U blizini Novog Pazara, nalazi se nekadašnji grad Ras, poznat po dinastiji Nemanjić, koja je ovim područjem vladala. Na ovom mestu može se videti mnoštvo spomenika, koje je UNESKO vremenom uvrstio na listu spomenika od kulturno-istorijskog značaja, zajedno ih nazvavši Stari Ras sa Sopoćanima.

Novopazarska banja

Pored toga što je ovo mesto poznato po lečenju raznih bolesti (kožna oboljenja, problemi sa kičmom, reuma i neke sportske bolesti), Novopazarska banja danas je pravi spa centar, u kome možete rezervisati svoje mesto i imati opuštajući vikend za sebe. U okviru banje na raspolaganju su vam bazeni bogati mineralima, turska kupatila, kao i park namenjen za šetanje.

Pekare i restorani

Pored pomenutih značajnih mesta, obilazeći Novi Pazar imaćete priliku da vidite i mnoge druge spomenike, koje možete nastaviti razgledati nakon kratkog predaha u jednoj od pekara, gde se možete poslužiti mantijama ili ćevapima, po kojima je Pazar poznat u celoj Srbiji, pa i šire.

Prema pravom receptu, mantije se prave od govedine, ali danas postoje i njene druge verzije, koje su prilagođene različitim ukusima, pa možete naići i na one koje su punjene drugim vrstama mesa ili čak zelenišem. Upravo zbog svog originalnog ukusa, pazarske mantije smatraju se nematerijalnim kulturnim nasleđem Srbije, čija se receptura decenijama prenosi s kolena na koleno.

Dolaskom u Pazar imate priliku da vam se posluži kafa kao što je to nekadašnji muslimanski narod praktikovao, a koji je ovu tradiciju očuvao do današnjih dana. Naime, iz posebnog oruđa – fildžan, sipa se kafa u manje šolje, koje se poslužuju uz neki od turskih dezerta, kao što su tulumbe, baklave ili halve, koje su toliko slatke da ćete posmisliti da nikada slađi kolač niste probali.

Zaključak

Navođenjem nekih značajnih mesta koja možete posetiti u Novom Pazaru, verujemo da smo vam zagolicali maštu i podstakli vas da dođete u ovaj grad i upoznate se sa njegovom kulturom. Jedino prolaskom kroz čaršiju Pazara, moći ćete da osetite duh ovog naroda i spoznate njegove običaje.

Ako planirate prvi put da dođete u Novi Pazar, na raspolaganju su vam turistički vodiči, koji će vas detaljno upoznati sa istorijom ovog mesta i podstaći vas da nekada ponovo dođete u Novi Pazar – mesto bogato istorijom, ukusnim jelima i savršenom turskom kafom.