Šta videti u Ljigu

Ljig - šta posetiti u Ljigu

Ljig je smešten u Kolubarskom okrugu, grad dobija ime po reci Ljig. Reka grad deli na dve zone, šumadijsku i kolubarsku.

Ljig okružuju planine Rudnik i Rajac, a smešten je na nadmorskoj visini od 152 m.

 1. godine na teritoriji današnje opštine Ljig održala se čuvena Kolubarska bitka, koja nosi veliki istorijski značaj za srpski narod. Opština Ljig i njegova okolina predstavljaju veoma zanimljiv i vredan deo naše zemlje, i naša preporuka je da posetite neke od sledećih lokacija ukoliko se nađete u ovom delu Srbije.

Manastir Vavedenje i tajanstveni sarkofazi

Ostaci manastira i crkve nalaze se u Ikonićima, pod Rajcem, takođe ovde možete videti nekropole od stotinu grobova autentične konstrukcije. Ono što je izdvojilo ovu lokaciju, jesu dva monumentalna kamena sarkofaga, i treći devastiran. Za njih se govori da pripadaju Đurađu Brankoviću, njegovoj ženi Ireni (poznatijoj kao Prokleta Jerina), i njihovom sinu despotu Lazaru Brankoviću. Međutim ova izjava ne poseduje nikakav materijalni dokaz, tako da ovo ostaje samo smela pretpostavka.

 1. godine pod nazivom Manastir Vavedenje Presvete Bogorodice zaveden je kao nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture od velikog značaja.

Hram Sv. Jovana Krstitelja sa nekropolom u Dićima

 1. otkriveni su ostaci crkve sa jednom od najvećih nekropola na teritoriji Srbije. Arheološka istraživanja otkrila su da nekropola datira iz 14. veka, sa više od 180 nadgrobnih ploča jedinstvenog oblika. Prema natpisu na ktitorskoj ploči zna se da je manastir sagradio vlastelin Vlgdrag.

Hram Sv. Jovana Krstitelja predstavlja nepokretno kulturno dobro, a ostaci crkve i groblje Dići spomenik kulture.

Manastir Bogovađa

Smešten u Bogovađi, predstavlja ženski manastir. Veruje se da je naziv dobio po „Bogovoj vodi“, lekovitom izvoru za lečenje bolesti, a posebno očiju. Prva crkva izgrađena je za vreme Stefana Lazarevića, a srušena je posle pada despotovine. Obnovljen je od strane oca Mardarije, 1545. godine.

 1. godine označen je kao spomenik kulture od velikog značaja.

Stari konak manastira sadrži Muzej Prvog i Drugog srpskog ustanka.

Spomenik na Rajcu

Ovaj spomenik smešten je na planini Suvobor, osnovno zamišljen kao spomen-česma. Podignut je od strane udruženja „1300 kaplara“ 1970. godine, u čast ratnika i pripadnika 1300 kaplara, koji su učestvovali u Kolubarskoj bitki.

Banja Ljig

Nalazi se u okolini opštine Ljig, smeštena između planina Rajac i Rudnik, uz reku Ljig do reke Kečer. Nadmorska visina je od 160 do 280 m.

Udaljena je 87 km od Beograda, od Valjeva 35, a od Gornjeg Milanovca 40 km.

Područje same banje i njene okoline sadrži veliki istorijski značaj za našu zemlju. Na planini Rudnik nalazi se Ostrovica, čuvena po utvrđenom gradu smeštenom na vulkanskoj kupi.

Banja sadrži nekoliko izvora lekovite vode, koji su poznati još starim Rimljanima.

Manifestacije grada Ljiga

 • Zlatna rajačka lisica- lovačko udruženje oorganizuje lov na „zlatnu rajačku lisicu“ na obroncima Rajca.
 • Memorijal čika Duško Jovanović- takmičenje u planinarskom orijentacionom krosu
 • Kosidba na Rajcu
 • Ljiške kulturne večeri
 • Moravačko ćemane- sabor i takmičenje violinista iz Ljiga i okoline.
 • Dan čistih planina na Rajcu
 • Hadži-Derini dani- manastir Sv. Arhangela Gavrila iz Moravaca organizuje manifestaciju posvećenu arhimandritu Gerasimu.