Šta videti u Leskovcu

Leskovac - šta posetiti u Leskovcu

Smešten u Jablaničkom okrugu, status grada dobija 2007. godine.

Leskovac se nalazi u Leskovačkoj kotlini, poznatoj po petorečju. Kroz grad protiče reka Veternica, a nedaleko od njega Južna Morava. Grad je smešten na nadmorskoj visini od 228 m, a kotlinu u kojoj se nalazi okružuju planine Radan, Goljak i Pasjača na zapadu, Čemernik i Kukavica na jugu, i Babička gora, Seličevica i Suva planina na istoku.

Leskovac vodi poreklo od Rimskog carstva. Prethodna imena grada bila su Glubočica i Dubočica, a naziv Leskovac dobija po šumama leske, odnosno lešnika.

Leskovac je poznat po svojoj razvijenoj tekstilnoj industriji, i naravno kao grad roštilja i ostalih kulinarskih specijaliteta. Zbog svoje važnosti, Leskovac je sedište bitnih lokaliteta, kao što su Narodni muzej i Narodna biblioteka Radoje Domanović.

U Leskovcu živi 60.288 stanovnika, prema popisu iz 2011. godine.

U gradu možete videti nekoliko verskih objekata, kao što su crkva Sv. Trojice, izgrađena 1931. godine. i crkva Odžaklija, izgrađena 1803. godine.

Spomenik Slobode

Na Glavnoj pijaci grada Leskovca možete videti figuru vojnika, koji je podignut u čast oslobođenja od Turaka, na spomeniku su napisane reči: „Palim za slobodu-zahvalni Leskovčani“ 2007. godine održano je svečano osvećenje spomenika, a nakon toga oficiri i ratnici su položili venac na spomenik Neznanom junaku na Hisaru.

Spomen park

Čini memorijalni kompleks, na Hisaru, izgrađen 1971. godine.

Kuća Bore Dimitrijevića- Piksle i Šop Đokićeva kuća

Hidroelektrana Vučje

Predstavlja derivacioni tip elektrane, sa vodozahvatom, vodovodnom komorom, cevovodom i derivacionim kanalom. 1902. i 1903. godine počinje gradnja elektrane, započeto je konstruisanjem kanala koji vodu vodi iznad lektrane, i on čini kuriozitet. Dužina je 1.000 m, sa dubinom i širinom od 1 m. Sa jedne strane napravljen je potporni zid, a sa druge je uklesan u stenu.

  1. decembra 1903. godine. potekla je prva električna struja, kroz provodnike dalekovoda Vučje-Leskovac.

Skobaljić grad

Smešten na planini Kukavica, 18 km od Leskovca.

  1. godine. Skobaljić grad proglašen je za kulturno dobro. Sastoji se iz Gornjeg, Donjeg grada i podgrađa. Zauzima površinu od 2 hektara. Na zapadu su smešteni najmoćniji bedemi, a odbrambreni rov na severu. U Gornjem gradu je sačuvano dosta kulturnih znamenitosti. Možete videti dve dijagonalno postavljene kule, manja kula je postavljena pored kapije koja vodi ka Donjem gradu, a zidovi veće kule su očuvani do visine prizemlja.

Caričin grad

Ovo je Vizantijski grad, udaljen 30 km od Leskovca. Nalazište se prostire na površini od 42.000 m2. Okružen je bedemima, a deli se na episkopski, južni i srednji deo grada.

Ovde možete videti i episkopsku crkvu sa krstionicom i episkopsku palatu. Crkva je duga oko 70 m i trobrodna.

U episkopskom delu smeštena je bazilika sa kriptom.

Van bedema, nalaze se terme, povezane sa gradom preko istočne kapije.

Arheološki lokalitet Hisar

Smešten na nadmorskoj visini od 310 m, a zbog dobrog strategijskog položaja, naseljavan je od praistorije pa do danas. Ovde je pronađeno dosta arheoloških predmeta od stakla, metala, mnogo keramičkog materijala, novca, a sve ovo prikazuje život dug sedam milenijuma na Hisaru, odnosno Leskovcu.

Manifestacije u Leskovcu

  • Dani vina u Vlasotincu
  • Leskovačko leto- tradicionalni, multimedijalni festival, održava se u etno kompleksu Šop Dokić.
  • Karneval Leskovac
  • Leskovačka roštiljijada