Šta videti u Kruševcu

Kruševac - šta posetiti u Kruševcu

Kruševac je smešten na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Ovaj srpski grad je jedan od najopevanijih gradova u našim pesmama, i predstavljao je prestonicu kneza Lazara od 1371. godine.

Grad je dobio ime po kamenu „krušcu“, od kojeg je i većina grada sazidana.

Kruševac je grad koji nosi veliki kulturni i istorijski značaj za naš narod, i ukoliko planirate posetu ovom delu Srbije, ne smete propustiti Kruševac, a u nastavku ćemo vam predložiti mesta koja morate obići.

Tri trga

Na trgu glumaca možete videti biste poznatih kruševačkih glumaca: Čkalje, Đuze Stojiljkovića, Taška Načića, Radmile Savićević..

Na Trgu “Fontana” možete posetiti saborni hram Svetog Đorđa i Spomenik ratnicima 1912-18, a na kraju ćete videti Trg “Kosturnicu” koji sadrži spomenik despota Stefana Lazarevića.

Park minijatura

Ova neobična lokacija poseduje park koji je napravljen u obliku teritorije Srbije, a najzanimljiviji deo ovog parka su minijaturne replike srpskih manastira, reka i gradova.

Ovo je veoma zabavan način da naučite vaše mališane o lepotama našeg kraja.

Arheološki park “Lazarev grad”

Spomenik knezu Lazaru- smešten u istočnom delu parka, napravljen u čast osnivača grada Kruševca. Autor ovog dela je Nebojša Mitrić, koji je inspiraciju za spomenik dobio od izgleda vladara na kovanom novcu, a to je sedeći položaj sa mačem preko krila. Naime lik kneza Lazara urađen je prema fresci manastira Ravanice.

Narodni muzej Kruševac- osnovan 1951. godine. Danas njegovu osnovnu delatnost predstavlja očuvanje, prikupljanje, zaštita i prezentacija pokretnih kulturnih dobara.

Sadrži preko 22.000 umetničko-istorijskih dela, fotografija, trodimenzionalnih predmeta i dokumenata. Podeljene su u 7 zbirki: etnografska, arheološka, numizmatička, prirodnjačka, kulturno-istorijska, likovne i primenjene umetnosti.

Donžon kula- očuvana i danas, u visini od 18 m, napravljena od lomljenog kamena i oblutka. Nekada je imala 4 sprata, a služila je kao odbrambrena građevina.

Crkva Lazarica- sazidana 1375. ili 1376. godine. Nazivana biserom moravske arhitekture, sagrađena je u čast rođenja despota Stefana, naslednika prestola kneza Lazara.

Koncerti i manifestacije u Kruševcu

Najpoznatiji koncerti:

  • Festival elektronske muzike “Oaza”
  • Godišnji koncert dečijeg folklornog ansambla “Čarapani”
  • Godišnji koncert Folklornog ansambla “Lazarica”

Poznate manifestacije grada Kruševca:

  • Viteški megdan: ovo predstavlja događaj kada viteška udruženja iz zemlje i inostranstva imaju priliku da ukrštaju koplja, tokom organizovanih streličarskih turnira i viteških borba.
  • Srednjevekovno venčanje u crkvi Lazarici: ovaj događaj može poslužiti parovima koji žele da iskuse tradicionalno venčanje, na bajkovit način.
  • Viteški dečiji karneval: dovedite svoje mališane kako bi imali priliku da se obuku u viteške kostime, ili pak kostim dvorske dame
  • Izložba suvenira i starih zanata

Ture i izleti

Bela voda- ovo malo mesto deluje sasvim obično na prvi pogled, ali nešto ga čini posebnim. Naime, zahvaljujući kamenu belom peščaru, naselje Bela voda biva prestonica klesarske umetnosti Moravske Srbije. Možete posetiti Muzej klesartsva i vajarstva i Park skulptura

Manastiri- najvredniji manastir koji možete obići jeste Ljubostinja, zatim Sveti Roman, Naupara, Drenča i Veluće. Kruševački kraj definitivno poseduje jedne od najlepših manastira u Srbiji.

Ture grada Kruševca:

Put vina kneza Lazara- ukoliko ste ljubitelj vina, ova tura je za vas. Posetićete najbolje lokalitete Kruševca, ali i fabriku Rubin.

Dolinom Ribarske reke- ova tura prati tok Ribarske reke, možete posetiti manastir Sveti Roman, manastir Pokrova Presvete Bogorodice, Ribarsku banju i Etno vodenicu Srndalje.

Stazama Jastrepca- put počinje na padinama planine Jastrebac, ka manastiru Naupara, ranču El Dorado, Crkvi Svete Petke i na kraju planinarskom domu i lovištu Srbijašume.