Šta videti u Kraljevu

Kraljevo - Šta posetiti u Kraljevu

Veliki broj gradova u Srbiji može se pohvaliti znamenitim mestima, kulturom, istorijom, ali jedino grad na Ibru – Kraljevo, može za sebe reći da je ,,Kraljevski”. Ovaj epitet mu pripada zahvaljujući sedmorici kraljeva, krunisanih u obližnjem manastiru Žiča. Inače, za ovaj grad se kaže da je srce Šumadije, jer ga krase mnogobrojna prirodna bogatstva, kako banje, tako i planine.

Ukoliko volite srednji vek i srpsku istoriju, Kraljevo je pravo mesto za vas, jer je okružen poznatim dvorcem – Magličem, i drugim znamenitim manastirima, kao što je pomenuta Žiča, zatim Studenica i drugi. U nastavku vam otkrivamo pomenuta i druga značajna mesta ovog grada, koja će vas podstaći da ih posetite kad se nađete u Kraljevu ili pak budete u njegovoj blizini.

Maglič

Smešten je u centralnom delu Srbije, a udaljen 180 km od grada Beograda. Njegov izgled posebno privlači pažnju prolaznika, jer je ovaj napušteni dvorac okružen šumovitim predelima, dok je njegova istorija bogata misterijama.

Možete lako stići do njega. Jednostavno parkirajte auto na putu i prošetajte sa društvom do ovog mesta. Ono noću posebno izgleda, budući da je obasjano svetlima, koja doprinose celokupnom izražaju dvorca. Nakon posete Magliča, možete nastaviti svoj put ka Studenici, još jednom manastiru, koji čuva tragove srednjeg veka.

Studenica

Manastir Studenica je jedan od najpoznatijih srpskih manastira, koji raspolaže dvema crkvama – Bogorodičina i kraljeva crkva, koje objedinjuju brojne slike iz srednjeg veka. Poznato je da je ovaj manastir podigao upravo Stefan Nemanja. Njegove kosti, kao i kosti njegove žene Ane i sina Stefana Prvovenčanog, počivaju upravo na ovom mestu.

Samačka ćelija Svetog Save

Ako ste planirali da se zaputite ka Studenici, jedno od mesto koje možete posetiti pre samog odlaska u ovaj manastir, a koje vam je usputno, jeste samačka ćelija Svetog Save iz 13. veka. Pored nje se nalazi veći broj drugih ćelija, u kojima danas borave brojni monasi. U njihovoj okolini nalaze se mesta, bogata istorijom, a jedno među njima jeste i kamenolom mermera, odakle je Stefan Nemanja uzimao kamen za izgradnju crkava.

Manastir Žiča

Manastir Žiču je, u 13. veku, sagradio Stefan Nemanjić, a pri čemu je imao veliku pomoć svog brata Save. Kao što smo spomenuli, u Žiči je krunisano 7 kraljeva, zbog čega je poznata i kao Sedmovrata.

Mnoštvo puta je rušen i obnavljan, da bi krajem 20. veka postao zaštićen od države kao spomenik kulture. Krasi ga upečatljiva tamnocrvena boja zidova i sama priroda bogata zelenilom.

Narodni muzej

Kada se uputite prema parku Sava, koji je smešten nedaleko od samog trga, naići ćete na Narodni muzej, koji potiče iz 19. veka. U okviru njega možete videti umetnička dela iz različitih oblasti, kao što su arheologija i slikarstvo, te tako delom upoznati istoriju grada Kraljeva.

Vasin konak

Nekada su u velikom broju srpskih gradova postojali konaci, koji su bili namenjeni turskim administratorima, a njihove današnje svrhe uglavnom se razlikuju od nekadašnjih. Naime, jedan takav konak jeste Vasin konak iz 19. veka, koji se nalazi u pomenutom parku Sava, a čija je nekadašnja svrha bila da služi kao rezidencija gradskog episkopa.

Od podnožja je sačinjen kamenim zidovima, dok se od prvog sprata nadovezuje drvena terasa okićena lozom. Danas on predstavlja mesto koje je posvećeno Nikolaju Velimiroviću – vladiki iz sredine 20. veka.

Trg srpskih ratnika

Ono po čemu je grad Kraljevo, između ostalog, poznat jeste i raspored grada, za koji se smatra da ga je knez Miloš osmislio. Kraljevčanima je poznato da su ulice ovog grada urađene pod pravim uglom, pa iako ste turista koji se prvi put našao u ovom mestu, ne možete zalutati, jer će vas ovakav raspored ulica dovesti ka samom trgu, na kom se nalazi spomenik posvećen poginulim junacima iz I i II svetskog rata.

Goč

Goč je samo jedna od 5 planina koja okružuje grad Kraljevo, a čiji najviši vrh iznosi 1.216m. Prostor možete posetiti bilo leti, kada je mesto bogato šumskim jagodama, zelenilom, ili pak zimi, kada vam je na raspolaganju skijalište Dobre Vode, na kom se možete zabaviti skijajući se.

Vrnjačka Banja

Grad Kraljevo u svom okrilju raspolaže jednom od najpoznatijih banja u Srbiji, a to je Vrnjačka banja, u okviru koje se nalazi mesto Vrnjci i istoimena voda, koja je jedna od najpoznatijih mineralnih voda u Srbiji.

Budući da je banja mesto gde postoji nekoliko toplih izvora, ovde se možete smestiti u nekom od hotela, koji je upravo poznat po takvoj vodi, koja je takođe i lekovita.

Manifestacije grada Kraljeva

Veseli spust

Poznata manifestacija, poznata Kraljevčanima i drugim sugrađanima, jeste upravo Veseli spust, koja se svake godine održava u julu, a okuplja na hiljade ljudi, koji su željni avanture i dobrog provoda. Svi članovi zauzimaju čamce i kreću trku rekom ibar, koja započinje u blizini grada Magliča, a završava se u Kraljevu.

Članovi mogu uživati i u drugim spektaklima, koji se održavaju tokom trke, kao što su Igre na vodi, a kasnije, dolaskom na trg, i koncert nekog poznatog benda. Pored Veselog spusta, u Кraljevu možete prisustvovati i drugim događajima, kao što je međunarodni džez festival Jazzibar, koji se održava početkom jula i Festivalu alternativne umetnosti – StreetArtFestival, koji počinje krajem avgusta.

Zaključak

Pored pomenutih atrakcija i znamenitosti, koje postoje u okviru grada Kraljeva, spomenućemo i neke restorane, poput Turista i kafanu Balkan u samom centru grada, kraljevčanima i okolini dobro poznate, a u koje možete svratiti nakon celodnevnog obilaska Kraljeva, da biste zaokružili svoju posetu ovom mestu.

Kraljevo je bogato istorijom, čije tajne privlače sve ljubitelje srednjovekovne umetnosti da posete ovaj grad i njegovu okolinu. Delom zahvaljujući srednjem veku, Kraljevo je danas poznato srpsko mesto, čiji spoj starog i novog vredi videti i upoznati.