Šta videti u Ćupriji

Ćuprija - šta posetiti u Ćupriji

Predstavlja naselje i sedište opštine Ćuprija, smeštena u Pomoravskom okrugu.

Prethodno ime grada bilo je Ravno, tokom srednjeg veka.

Smeštena je između železničkog i drumskog puta Beograd-Niš, udaljena 146 km od Beograda, a 90 od Niša.

Ćuprija leži na ušću Ravanice u Veliku Moravu.

Ovaj grad krije jedinstvene znamenitosti i kulturna dobra, tako da vam preporučujemo posetu ovog kraja.

Manastir Ravanica

Smešten u podnožju Kučajskih planina, kod sela Senja blizu Ćuprije. Manastir Ravanica čini zadužbinu Lazara Hrebeljanovića. Nakon Kosovske bitke, Lazareve mošti su prenesene iz crkve Vaznesenja u manastir Ravanicu, 1392. godine.

Više puta je rušena i paljena, ali kasnije je ograđena zidinama sa sedam kula.

Sagrađena je između 1375. i 1377. godine, međutim freske manastira su oslikane neposredno pred Kosovsku bitku. Arhitektura manastira predstavlja primer spajanja svetogorske tradicije trolisne osnove i modela upisanog krsta sa pet kupola. Građena je naizmenično redovima kamena i opeke, a keramoplastični elementi i reljefna plastika čine jedinstven izgled ove građevine.

Danas su sačuvane tri kule i severni bedem.

Planina Juhor

Smeštena između Velike Morave, Levča, Temnića i Belice. Spada u kategoriju Rodopskih planina. Juhor poseduje najviši vrh, koji se zove Veliki Vetren, nadmorske visine od 773 m.

Zauzima više opština, a to su: Paraćin, Ćuprija, Rekovac, Varvarin i Jagodina.

Naziv planine vodi poreklo od praslovenske reči „juho“, što znači „javiti“.

Ova planina je pogodna za planinarenje i pešačenje stazama, ukoliko ste fan kampovanja, svežeg vazduha i čiste vode, planina Juhor će vas oduševiti.

Flora i fauna ove planine takođe je veoma raznovrsna i zanimljiva. Veoma je šumovita, od čega je najčešći hrast, bukva i četinari. Međutim, što se tiče životinja, možete videti zečeve, jazavce, lisice, divlje svinje, srne, pa čak i vukove.

U sklopu planine Juhor možete videti više znamenitosti:

  • Selo Izbenica- u podnožju planine, ovde su nekada živeli prvi stanovnici ovog naselja, takođe možete videti crkvu Sv. Petke
  • Devojačka stena- ovo je kamen visine preko 20 m, i za njega vezujemo legendu. Legenda kaže da je jedna devojka bežala od Turaka, i kada je stigla baš do tog kamena, nemajući više snage da beži, kako je preplivala Moravu, ona skoči sa stene kako ne bi pala u ruke Turcima.
  • Ostaci srednjevekovnog keltskog grada- otkriveni 1997. godine.
  • Druidska pećina- otkrivena 1999. godine, i predstavlja jedinu takvu pećinu u jugoistočnoj Evropi. U prvom trenutku otkrivanja, mislilo se da je ovo mesto hram.

Horreum Margi

Predstavlja arheološko nalazište, i čini nepokretno kulturno dobro. Sadrži ostatke rimskog utvrđenog grada, srednjevekovno utvrđenje grada Ravno i bastiono utvrđenje.

Izgrađeno je početkom II. veka, a zaštićeno bedemima III. veka. Grad je bio zaštićen Moravom sa jedne strane, i Ravanicom sa druge. Imao je ulogu skladištenja žitarica.

  1. godine započeta su istraživanja grada Horreum Margi, nakon toga što je Feliks Kanic video ostatke rimskog utvrđenja u Ćupriji.

Muzej Horreum Margi

Nalazi se u Ćupriji, osnovan 1993. godine, smešten u zgradi Pošte.

  1. godine su preneseni eksponati iz „Zavičajnog muzeja Ćuprije“, kao i kamena plastika rimskog grada iz Kasarne „Narodni heroj Miodrag Novaković- Džudža“.

Muzej sadrži postavku predmeta doba neolita, iz antičkog perioda, srednjeg veka, manastira Ravanice, kao i zbirku oružja.