PRESS & VIDEO

17.10.2018. РТС 2

Током пет дана октобра, колико је трајао, 15. фестивал европског анимираног филма Балканима показао је виталност европске уметничке анимације, али и добре тенденције на домаћем терену.

Уз познате центре врхунског анимираног филма, попут Француске и Чешке, овогодишња Балканима пријатно је изненадила публику неколицином изванредних руских филмова, који су углавном инспирисани руском културом, од Мандељштама до Гагарина. Изузетно јак био је и дечји програм, уз избор дечјих филмова најважнијег светског фестивала анимације у Ансију. Велика посећеност ових програма Балканиме сведочи да за ауторску, уметничку анимацију намењену деци постоји интересовање као и за комерцијалну.

Управо је публика најбоља вест – испуњене сале у Дому културе Студентски град, чији Академски филмски центар практично једини у Београду континуирано приказује уметничке анимиране филмове, показале су да је београдска публика и те како заинтересована за ауторску анимацију на филму. Добра посећеност предавања стручњака и презентација аутора потврдила је овај утисак. Друга добра ствар на домаћем терену јесте већи број филмова наших аутора, од којих су четири студентска, која најављују занимљиве аниматоре, а три професионална, веома добра кратка филма већ познатих аутора, који су имали и запажен фестивалски живот – Музичке трауме Милоша Томића, Непутовања Ане Недељковић и Николе Мајдака млађег, и Ехо Борисе Симовића и Косте Ракићевића. Ова три филма представљају различите приступе анимацији, од Томићевог разиграног колажирања и духовитог плесања на ивици документарности, преко упечатљиве стоп-моушн анимације и друштвене ангажованости Мајдака млађег и Ане Недељковић, до традиционалне анимације и класичне фабуларности у занатски изврсном Еху Симовића и Ракићевића.

Када се филмови српских аутора поставе уз квалитетне радове из Хрватске, Словеније и Македоније, као и из Турске и Бугарске, који су приказани у такмичарском програму, стиче се утисак да је анимирани филм на Балкану разноврстан и да је сцена изузетно жива. Зато је овогодишња Балканима била прави ужитак за љувитеље анимираног филма.

Иван Велисављевић